Broken By Love

Alla inlägg den 10 januari 2010

Av Sofie - 10 januari 2010 21:04

Underbar Film<33

Fast klarar knappast av att titta på den nu, för deprimerande.

..

Av Sofie - 10 januari 2010 15:18

Panik.. Känner mig alldeles kall.. Gråter.. Vill ha honom tillbaka. Kommer aldrig träffa någon så perfekt igen.. Ont i magen, behöver äta men orkar inte.... Går snart över, är så van vid att vara hungrig att jag blir förvånad när jag är mätt...

Av Sofie - 10 januari 2010 02:37

Vad är selektiv mutism?
Selektiv mutism är en diagnos som brukar visa sig första gången i barndomen, vanligen i förskoleåldern.  Den kännetecknas att barnet är tyst i skolan eller i andra offentliga sammanhang samtidigt som det talar och kommunicerar obehindrat hemma. Tystnaden beror inte på svårigheter att förstå eller använda med språket.
Symptomen kan vara svåra att upptäcka för vuxna som bara kommer i kontakt med barnet i en enda miljö, men kan förutom tystnaden visa sig genom bl.a ”förstelnat” kroppsspråk. Svårigheter med mimik och ögonkontakt är också vanligt. Selektiv mutism är överrepresenterat hos barn med en tvåspråkig bakgrund.

Hur upplevs selektiv mutism?
Som drabbad upplever man ofta talhämningen som en hindrande kraft man inte lyckas övervinna. Man kan känna det som att man har en social sida inom sig som ofrivilligt ”går i lås” vid vissa tillfällen.  Det kan därför finnas ett motstånd mot att behöva acceptera en identitet där blygheten blir ett personlighetsdrag.

 

Vad säger forskningen om orsakerna till symptomen?
Forskningen är idag fortfarande otillräcklig på en del punkter, bl.a hur länge symptomen brukar hålla i sig och vad som senare händer i vuxen ålder. Mycket tyder på att talhämningen för många övergår i symptom som liknar social fobi. Det har också varit svårt att fastställa exakt hur vanligt selektiv mutism är, till stor del eftersom olika diagnoskriterier använts i olika studier.


Teorierna om selektiv mutism kan delas in i två läger: De ”reduktionistiska” och de ”pluralistiska”. Reduktionistiska teorier menar i korthet att selektiv mutism inte ska ses som en enskild diagnos utan istället som antingen ett tecken på något annat, såsom en svårare form av social fobi eller neuropsykiatrisk avvikelse. Enligt diagnosmanualen DSM IV kan asperger syndrom inte förekomma samtidigt som selektiv mutism - överlappningar mellan diagnoserna är däremot inte ovanliga.

Idag tycks dock många forskare ansluta sig till den ”pluralistiska” synen, där selektiv mutism ses som en sammansatt problematik - dvs. det kan finnas flera vägar in i symptomen.

Vår upplevelse är att den bristande forskningen och missförstånden det skapar leder till långtgående konsekvenser i vardagen även i vuxen ålder.



Faktakälla: Jan Ringler, ”Selektiv mutism och dess behandling med barnorienterad familjeterapi” utgiven av Stockholms läns landsting, Barn- och ungdomspsykiatri, 2005.

Tidigare månad - Senare månad

Presentation


Är en trasig själ på snart 15år vid namn Sofie.. Vet inte om jag orkar vara aktiv här för jag mår inte så bra men kanske..

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Januari 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards